Chillout Zone

ROCK CAFÉ

INTERIÉR KLUBU ROCK CAFÉ - CHILLOUT ZONE

Autor návrhu: Jiří Šmejkal

Rozsah: architektonický návrh, projektová dokumentace, autorský dohled

 

Produkce: Scenografie s.r.o

Investor: Rock Café

Adresa: Národní 20, 110 00 Praha 1

Web: www.rockcafe.cz

Projekt:  2015/3

Realizace: 2015/9

Publikace: 

RhinoNews, Archiweb, eArch, StavbaWeb, Stavba a interiéry

----------------------------------------------------------------------------------------

Foto: Petr Klapper

Spolupráce: Pavel Borůvka

Stavební práce: Michal Velebil

Patinace: Zdeněk Audi, Vladimír Kuch

Corten: FoxySteel

----------------------------------------------------------------------------------------

Klub Rock Café patří mezi jeden z nejstarších pražských hudebních klubů již od roku 1990. Tento kultovní klub je situován do třech podlaží historizujícího bloku v Národní ulici. Zadání požadovalo nové řešení předsálí hudebního sálu na podobu Chillout Zóny, propojení a obnovení předsálí spodního podlaží s horním podlažím galerie, ale také navržení jednotící funkční koncepce klubu společně s usnadněním orientace návštěvníků.

Parametricky navrhovaný podhled zakrývající rozvody vzduchotechniky a elektroinstalace měl vytvořit jedinečnou atmosféru předsálí a být snadno identifikovatelný. Základní vzor trojúhelníku se opakuje i na původní mramorové dlažbě. Díky změně výškových úrovní, získává pozorovatel i pouhým průchodem předsálí jiný, ojedinělý pocit v každém místě pohybu. I přes různorodý tvar geometrie došlo k minimálnímu snížení světlé výšky. Prostorové uspořádání panelů zároveň zlepšuje akustické podmínky předsálí. Stropní osvětlení je doplněno lakovanými průmyslovými stínidly. Různé režimy osvětlení v kombinaci se zapuštěnými led pásy v lavicích vytvářejí ojedinělou atmosféru podle aktuální funkční náplně. Kompletní geometrie byla navržena pomocí vizuálně programovacího jazyku Grasshopper pro Rhinoceros. Díky použití generativních procesů bylo možné zajistit rychlou a často opakovanou manipulaci s 3d modelem podhledu až do fáze výrobní dokumentace. Pro zjednodušení výroby se v návrhu opakuje série základních 32 trojúhelníků, které jsou doplněny o speciální atypické trojúhelníky v místech návaznosti na stavební otvory. Volba pohledových materiálů vycházela z používané barevnosti klubu Rock Café. Dominantní červená byla doplněna výrazem rezavějícího plechu, podtrhující rockovou atmosféru klubu. Z důvodů snížení hmotnosti, radikálnímu zjednodušení a zrychlení výroby i instalace v limitním čase, je finální verze podhledu vyrobena z SDK desek opatřených několikavrstvou formou ručně nanášené patiny. Podhled a povrch stěn tvoří 197 trojúhelníků o ploše 141m2.

© 2019 Parametr Studio

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon